Suomalaisista naisista vain 2 % ja 11 % miehistä yltää suositeltuun täysjyvän määrään. Porokylän Leipomon Korpikulkijan Ohut Täysruis sisältää valmistajan tietojen mukaan enemmän kuitua kuin mikään muu suomalainen tuore täysjyväleipä – 100 % täysjyväruista ja 17 g kuitua / 100 g. Täysjyväpäivä 19.11. nostaa esiin rukiin ja kauran terveyshyödyt.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset suosittelevat vähintään 90 grammaa täysjyvää päivässä, mikä vastaa noin 4–6 viipaletta täysjyväleipää. Täysjyväviljat, kuten ruis ja kaura, tukevat tutkitusti terveyttä: ne edistävän sydämen hyvinvointia, tasapainottavat verensokeria ja pitkäkestoista kylläisyyttä.
– Haluamme muistuttaa, että täysjyvä ei ole vain terveyttä tukeva valinta, vaan myös maukas ja vastuullinen osa arkea. Kuluttajien on helppo lisätä täysjyvää, kun tuotteet ovat aidosti herkullisia. Meillä maku ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, sanoo tuotekehitysjohtaja Laura Hyvärinen Porokylän Leipomolta.
Miksi täysjyvä kannattaa?
Ruis on yksi luonnon parhaista täysjyvän ja kuidun lähteistä. Täysjyväruis sisältää kaikki jyvän osat, jolloin siihen jää runsaasti ravintokuitua, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita.
Tutkimuksissa on havaittu, että rukiin kuitu voi tukea hyvinvointia monin tavoin, esimerkiksi vaikuttamalla suoliston mikrobiston monimuotoisuuteen. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa todettiin, että kauran ja rukiin kuitu vähensivät koe-eläimillä lihomista ja maksan tulehdustilaa muun muassa muuttamalla suolistobakteerien koostumusta.
Ruis edistää myös kylläisyyden tunnetta ja voi auttaa pitämään verensokerin nousun tasaisempana aterian jälkeen.
Kaura on myös ravintoainetiheä vilja. Sen beetaglukaani auttaa ylläpitämään normaalia kolesterolitasoa, ja sen sisältämä kuitu tukee vatsan toimintaa. Kaurassa on myös proteiinia, B-vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka tukevat jaksamista ja aineenvaihduntaa.
Vastuullinen valinta
Täysjyväviljojen käyttö tukee kestävää ruokaketjua. Suomalainen ruis ja kaura ovat ilmastoystävällisiä raaka-aineita, ja Porokylän Leipomo panostaa kotimaisuuteen ja vastuullisuuteen jokaisessa tuotteessa.
– Meille tärkeä näkökulma on myös ravitsemusvastuullisuus. Haluamme tehdä myös terveellisten tuotteiden valinnasta helppoa. Kehitämme leipomotuotteita, jotka tukevat hyvinvointia ja jaksamista arjessa. Se on osa yhtiön vastuullisuutta, kertoo tuotekehitysjohtaja Laura Hyvärinen.
Täysjyväpäivän 19.11. kunniaksi Porokylän Leipomo haastaa lisäämään täysjyvää arkeen ja julkaisee omat täysjyväsuosikkinsa
Poimimme kaksi helppoa tapaa lisätä täysjyvää päivään:

Korpikulkijan Ohut Täysruis – Tämä palaleipä sopii elämyshakuisille nautiskelijoille, jotka arvostavat rukiista ja makuhermoja kutkuttelevaa makua. Leivän viljasta 100 % suomalaista täysruista!
Leipä sopii loistavaksi nautittavaksi arjen joka tilanteessa ja se sisältää runsaasti kuitua, huikeat 17 %. Pussissa on 5 kpl ohuita, halkaistuja jälkiuunimaisia täysjyväruisleipiä.

Gluteeniton Kaurapala – Kaurapala leivotaan Lieksassa, ja sen ainoa viljaraaka-aine on suomalainen gluteeniton täysjyväkaura. Siksi se on samalla sekä pehmeä että runsaskuituinen, ja maultaan leppoisan kaurainen.
Kaurapala lanseerattiin tänä syksynä ja se nousi heti suomalaisten suosikiksi. Se on yksi myydyimpiä gluteenittoman leipävalikoiman tuotteita.
Tutustu tuotteisiin ja resepteihin:
porokylanleipomo.fi/fi/tuotteet
porokylanleipomo.fi/fi/reseptit
Faktalaatikko: 5 syytä valita täysjyvä
Tiesitkö tämän täysjyvästä?
Täysjyväjauho sisältää kaikki jyvän osat – kuorikerroksen, alkion ja ytimen – mikä tekee siitä ravintoaineiden kannalta erityisen arvokkaan.
Rukiin ja kauran kuitupitoisuus ovat yksi niiden merkittävimmistä ominaisuuksista. Ne sisältävät sekä liukoista että liukenematonta kuitua:
Ruis ja kaura sisältävät erityisesti B-ryhmän vitamiineja, jotka ovat tärkeitä aineenvaihdunnalle ja hermoston toiminnalle:
Runsaasti elimistölle tärkeitä kivennäisaineita:
Finelin koostumustietopankin mukaan 100 grammaa täysjyväruista voi sisältää jopa 15 grammaa kuitua, yli sata milligrammaa magnesiumia ja fosforia sekä merkittäviä määriä B-vitamiineja.
Ruis ja kaura sisältävät hyvälaatuisia hiilihydraatteja ja proteiinia, jotka tukevat jaksamista ja lihasten ylläpitoa. Viljan ravintoainetiheys tekee siitä erinomaisen osan terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.
Lisätiedot:
Porokylän Leipomo Oy
tuotekehitysjohtaja Laura Hyvärinen
laura.hyvarinen@porokyla.oddysites.fi 050 4098 122
Porokylän Leipomo Oy on Suomen 6. suurin leipomo, suurin ruislimppujen valmistaja ja gluteenittomien kahvileipien ykkönen. Porokylän Leipomon tuotteet löytyvät kauppojen hyllyiltä ympäri Suomen. Vuonna 1983 perustetun pohjoiskarjalaisen perheyhtiön leipomot sijaitsevat Nurmeksessa ja Lieksassa. Yhtiöllä on myymäläleipomot Joensuussa ja Kouvolassa. Porokylän Leipomossa työskentelee 180 työntekijää. Vuonna 2024 yhtiön liikevaihtoa oli 26,3 miljoonaa euroa. www.porokylanleipomo.fi